Blue Farmers skapade stämning inför Semifinal 2 mellan Mullsjö AIS - IBF Falun. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

Mullsjö AIS tappade efter den gångna säsongen en hel del nyckelspelare, men man har värvat in en hel del talang samt rutin och kan återigen komma att vara en tuff utmanare till SSL-bucklan. JunaSporten analyserar här Mullsjös lagbygge hittills.

Mullsjö AIS måste anses som ett stadig topp 4-lag inom svensk innebandy. Flertalet gånger har man varit och nosat på finalplatsen, men inte riktigt mäktat med att ta det där svåra steget förbi semifinalen. Är det dags nu?

Efter uttåget ur den femte semifinalen 2018/19 beslutade nio spelare och en tränarduo sig för att lämna Mullsjö. Spelare och ledare som under längre tid haft en viktig inverkan på framgången. Nu ställdes frågan hur man skulle kunna ersätta dessa. Givetvis är det svårt och kanske näst intill omöjligt, men man har ändå lyckats att finna en hel del guldkorn.

Så här ser Mullsjös lagbygge ut så långt inför 2019/20

Wille Knuthas, är forwardstalangen som är fostrad i Hovslätts IK och fick under säsongen 2018/19 möjligheten testa på spel i SSL med Mullsjö AIS. Sex matcher och tre poäng totalt blev det för honom i Mullsjö-dressen. Detta imponerade dock på Mullsjös organisation som belönade Wille med ett kontrakt. Den unge talangen är en kraftfull spelare, totalt orädd att kliva in i tuffa situationer och har en förmåga att hitta vägar in på mål med bollen. Han är dock inte bara en måltjuv, utan också en fin framspelare. Speciellt användbar är Wille i powerplay. Kan komma att stå för en del avgörande mål.

Leo Olsson, är backtalangen som likt Wille Knuthas är fostrad i Hovslätts IK. Leo fick även han testa på spel i SSL med Mullsjö under säsongen 2018/19 och åtta matcher hann han med. Att vara back är kanske en av de svåraste positionerna i SSL, men Leo imponerade även han på Mullsjös ledning och belönades med ett kontrakt. Leo är en stabil och pålitlig back, med en bra blick för spelet. Han står allt som oftast rätt i sin position och räds inte att ta för sig framför den egna kassen. Dock skulle han behöva få upp tempot och snabbheten i sitt spel. Kan växa ut till en backgigant.

Gustav Johansson, är ytterligare en backtalang med SSL-rutin som är fostrad i Westerviks IBK, men kommer senast från Jönköpings IK där han spelat de senaste fyra säsongerna. Totalt hann Gustav med 48 matcher i SSL och 39 poäng fördelat på 18 mål och 21 assists. Gustav är en hårt arbetande och offensiv back som kan användas i princip vilken spelform som helst. Han har ett hårt och distinkt skott och är totalt orädd att kliva in i tuffa närkamper. En utmärkande sak för Gustav är att han tagit enorma kliv i sin utveckling och under säsongen 2018/19 stod han för hela 38 poäng på 31 matcher. Som back! Kommer att bli en nyckelspelare för Mullsjö AIS.

Jan Zaugg, är den schweiziske superforwarden som ska se till att Mullsjö tar sig förbi semifinalspelet och det kan mycket väl bli så. Tillsammans med sin landsman Tim Braillard kan de komma att utgöra ett stort hot mot serierivalernas försvar. Jan Zaugg stod för totalt 70 poäng i NLA förrförra säsongen och blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Under säsongen stod Zaugg för hela 43 poäng på totalt 32 matcher fördelat på 32 mål och 11 assists. En snabb spelare som är en extrem måltjuv. Kommer att bli oerhört viktig för Mullsjö.

Isak Hall, är även han en poängstark spelare som närmast kommer från Jemtland Innebandy i Div. 1. Han är fostrad i Örnsköldsvik IBK. Under fjolårssäsongen stod han för 27 poäng på 12 matcher fördelat på 17 mål och 10 assists. Kanske den mest intressanta värvningen hittills av Mullsjö då potentialen finns att växa in i SSL-dressen. Kommer att bli en intressant spelare att följa.

Simon Lööf, är målvakten som är fostrad i Vetlanda IBF, men närmast kommer från Craftstadens IBK Oskarshamn i Allsvenskan. Simon kommer att få en tuff uppgift att söka ta första platsen som målvakt från rutinerade Jonathan Larsson. Kan dock bli en joker.

Jesper Ekström, är måltjuven som närmast kommer från Onyx IBK i Allsvenskan där han producerade hela 68 poäng (37 mål och 31 assists) på 28 matcher. Har dock en hel del SSL-rutin efter sin tid i Jönköpings IK. En fruktad spelare av motståndarna. Har ett stenhårt skott som oftast sitter där det ska. Jesper är en slitvarg och ett ständigt orosmoment varje gång han får bollen. Men han är även en fantastisk framspelare. Kommer att bli oerhört viktig för Mullsjö.

Analys

Mullsjös ledning har hittat en skön mix av spelare. Wille, Leo, Jesper och Jan är spelare som kan komma att bli nyckelspelare och samtliga har potentialen att ta Mullsjö långt i slutspel. Men, det gäller att få samtliga lagdelar fungera. Oprövade spelare som Isak och Simon kommer att bli riktigt intressant att följa och kanske kommer överraskningar.

Tränarstaben

Enda tränaren som finns kvar i Mullsjös tränarstab är David Gillek och det är en stor fördel och trygghet för spelarna.

Nya tränaren Ulf Hallstensson har en lång bakgrund inom innebandyn. Han har totalt fem VM-guld med dam och herrlandslagen samt ett antal VM-silver. På klubbnivå har han två SM-guld. Han har tränat Pixbo, Dalen, AIK och KAIS Mora. Ulf har en fantastisk rutin och ett stort sinne för detaljer. Vilket talar för att det kan komma att bli ett helt annat spelsätt för Mullsjö. Intressant.

Lisa Eskils, var så sent som ifjol pressansvarig på Svenska Innebandyförbundet, men har nu valt att satsa på rollen som assisterande tränare i Mullsjö. Ett oprövat kort som tränare, men hon har erfarenhet som spelare Älvsjö AIK IBF och Täby FC IBK. Och det kan vara nog så viktigt.

Analys tränarstaben

En erfaren trio som har mycket att erbjuda spelarna i både spelet i sig, men också i fokusdelen. Kan som sagt komma att bli ett nytt spelsätt och det ska bli intressant att se hur spelarna anpassar sig till detta.

Mullsjös hela lagbygge finner ni här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.