Foto: Pixabay

HOCKEY – VM I SLOVAKIEN ÄR BARA TRE DAGAR BORT OCH MED DEN BÖRJAR FRÅGORNA ATT HOPA SIG ALLT MER. VEM VINNER VM? SKA SVERIGE LYCKAS ATT FÖRSVARA SITT GULD? FÅR VI SE NÅGOT GENOMBROTT? VILKET LAG FLOPPAR? VILKET LAG ÖVERRASKAR? HÄR SKA VI FÖRSÖKA ATT ANALYSERA DE TVÅ GRUPPERNA OCH VI AVSLUTAR ANALYSEN MED GRUPP B.

Grupp B innehåller Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike och Italien. En grupp där de fyra förstnämnda känns rätt självklara att gå vidare från gruppen. Frågan är bara vilket lag som vinner grupp B?

Sverige är regerande världsmästare de två senaste åren och återigen har förbundskapten Rickard Grönborg fått ihop et slagkraftigt lag. Det enda som egentligen kan fälla Tre kronor är dem själva. Är de mätta eller har man motivationen? Garanterat är att Sverige kommer att gå vidare från gruppen, men att man vinner densamma? Nja…Dock är man en stark kandidat. Sverige har sedan januari 2019 spelat totalt 14 matcher och på dessa har man ett facit på tio vinster och fyra förluster. Man har dessutom vunnit VM vid elva tillfällen, 1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998, 2006, 2013, 2017 och 2018.

Ryssland med Malin, Ovechkin, Kovalchuck mfl. blir en svår nöt att knäcka. Den forna stormakten inom världshockeyn har dock tvingats att kliva ned från forna Sovjetunionens tron, men man är absolut fortfarande en stormakt inom ishockeyn. Ryssland har vunnit VM vid fem tillfällen, 1993, 2008, 2009, 2012 och 2014. Sedan januari 2019 har man spelat totalt 12 matcher och av dessa har man åtta vinster och fyra förluster. Bland dessa förluster är två mot Sverige. Man tar sig enkelt vidare från gruppen och samtidigt är man som Sverige, en stark kandidat att vinna densamma.

Tjeckien är en skräckmotståndare för alla lag. Egentligen vet man inte från match till match hur laget presterar eller kommer att prestera. Antingen spelar de en fantastisk ishockey eller så är det raka motsatsen – katastrofal. Nu har man visserligen halv hemmaplan och man har ett starkt lag, om man får ihop det. Men med ledande spelare som Voracek, Jaskin, Frolik och Palat kan det ändå bli bra. Dock finns inte landets störste stjärna och trotjänare, jaromir Jagr med och frågan är hur det påverkar. Tjeckien har sedan Januari 2019 spelat 12 matcher och på dessa har man ett facit på nio segrar och tre förluster. Man har vunnit VM vid sex tillfällen, 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 och 2010.

Schweiz är precis som Tjeckien en lurig motståndare och i sina bästa stunder kan man slå vilket lag som helst. I princip. Schweiz trupp ser trots detta ganska tunn ut och inför detta VM har man endast fyra NHL-proffs med sig. Roman Josi, Yannick Weber, Kevin Fiala och Nico Hischier. Samtliga riktigt bra spelare, men ska man klara sig vidare från gruppen måste samtliga bidra. Schweiz har aldrig vunnit ett mästerskap, men man var i final mot Sverige 2013. Sedan Januari 2019 har Schweiz spelat åtta matcher med ett resultat av fyra vinster och fyra förluster.

Norge, Lettland, Österrike och Italien blir med största sannolikhet de lag som kommer att få tampas om de resterande platserna om att hålla sig kvar. Men vi har sett det förut. Skrällar som kommer och går.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.