Jönköping Spartans under föreningsträning i Elmia, vinern 2019. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

I den allt så populära filmen 300 får man se hur 300 modiga och hänsynslösa spartaner står emot den massiva persiska armén i flera dagar innan de faller mot sitt dödliga öde. Historien kanske har blivit modifierat för dramatisk effekt, men det visar hur storleken på ens trupp inte alltid har betydelse. Kan samma gälla för ett amerikanskt fotbollslag?

Inom amerikansk fotboll i Sverige så får man på matchdag ha 45 stycken spelare som får spela under matchen. Elva spelare får man ha på planen samtidigt. På träningar finns det idag inga gränser på antal spelare man får ha, men det får max vara 45 uppskrivna för match. Det är skillnad i NFL i USA där de får ha max 63 aktiva spelare i laget. Av de 63 får 46 stycken spela på matchdag, 7 stycken är extraspelare, resten är så kallade “practice-squad” spelare. Practice-squad spelare får bara vara med på lagets träningar och får inte spela matcher såvida en plats i vanliga truppen blir öppen.

Jönköping Spartans vs STU Northside Bulls. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

Så hur ser det ut i Sverige? Har alla amerikanska Fotbollslag 45 spelare på matcherna? Kort sagt nej, inte alla har det. Det finns de lag som spelar matcher med femton stycken spelare, eller till och med mindre. Minimum för att få starta en match är elva spelare. Oftast hittar man de lag med flest spelare i väletablerade föreningar som utvecklat sin verksamhet under längre tid. Det krävs att föreningar utvecklar juniorspelare på lång sikt, rekryterar nya spelare från sin stad eller andra lag, eller importerar spelare från andra länder, som till exempel USA.

Vad innebär storleksskillnader på lag under matcher?

Under match så spelar lagen antingen som offence eller defence (anfall eller försvar). När ett lag är inne på plan ska det vara elva spelare, som är som tidigare nämnt minimum för att spela. Optimalt då för ett lag är att ha tillräckligt många spelare för att kunna de som är inne på plan någon period, till exempel när anfallet är inne har man försvarsspelare på sidlinjen och vilar. Ju fler spelare man har i truppen desto större möjligheter har man för att vila andra spelare och justera manskap på plan beroende på formationer eller taktiker. 

Även om ett lag har en stor trupp upp till fyrtiofem spelare på match är det nödvändigtvis inte receptet för framgång. Som för de 300 spartanerna, som var överlägset starkare och taktiska på slagfältet, kan en mindre trupp med bra spelare och bättre taktik vinna mot ett lag med flera spelare. Därför ska man inte underskatta lag med färre spelare i truppen. Det är såklart en fördel av vara fler, matcherna är långa och utan vila blir även de bästa spelarna trötta och spelar då sämre, men man ska aldrig räkna bort dem för det. Själv har man upplevt båda sidorna. Under junior tiderna så var vi ibland så få att man var tvungen att spela hela matcher utan någon vila, och jag har spelat i en så pass stor trupp i där vi fyllde vår 45-manna kvot.

Jacob Wesslén, Jönköping Spartans. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo
Avslutningsvis, om man ställer frågan; kvalitet eller kvantitet?
Då svarar jag med mottot från min förra mekanik och hållfasthetslärare.. det beror på

Optimala alternativet är ju att ha både kvalitet och kvantitet och är oftast kombinationen och balansen mellan dem som leder till framgång. Kvantiteten för ett amerikansk fotbollslag är en viktig faktor när det kommer till utveckling och framgångsmöjlighet. Ett färskt exempel är Göteborg Marvels som under vintern drog sig ur högsta serien Superserien bland annat på grund av en tunn trupp. Superserien är tuffare och har högre krav så då behövs det större trupper. Flesta lag i lägre divisioner klarar sig med en mindre trupp beroende på motståndet, men ett lag ska nog aldrig nöja sig med att satsa på ena alternativet mer än det andra. För att lyckas som ett lag på lång sikt, behövs det både kvalitet och kvanitet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.