Rosenlunds IP, Jönköping. Foto: Marcus Vilsson | Swe Press Photo
Amerikansk fotboll är som namnet antyder USA’s nationalsport jämsides Baseboll. Det en del av svenska befolkningen kanske inte vet är fästet sporten har tagit i vårt egna avlånga land. I en serie artiklar kommer läsare få följa med mig, Jacob Wesslén, och få uppleva från insidan hur det är att vara amerikansk fotbollsspelare i Sverige idag.

Söndagen den 4:e februari 2018 klockan 23:30 svensk tid var det avspark för Super Bowl LII på U.S. Bank Stadium i Minneapolis, Minnesota. Över 67 000 åskådare på plats ser när Philadelphia Eagles slår storfavoriterna New England Patriots. Samtidigt sitter ungefär 58 000 tittare i Sverige och ser matchen på tv, 9000 mindre än vad som är på arenan där själva matchen spelas.

Jacob Wesslén under kvartsfinalen mot STU Northside Bulls. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

Nästan exakt sju månader tidigare, den 8 Juli 2017, så spelades SM finalen i amerikansk fotbolls högsta serie, Superserien, på Behrn arena i Örebro mellan regerande mästarna Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights. Den finalen sågs av ungefär 2000 åskådare på arenan. Småpotatis i jämförelse med Super bowl, men en relativ stor siffra för en amerikansk fotbollsmatch i Sverige.

När det kommer till amerikansk fotboll i Sverige så kan det variera kraftigt när det kommer till publiksiffror, där SM-finaler oftast drar mest åskådare. SM-finalen i superserien 2013 spelades på den nybyggda Tele2 Arena i Stockholm och drog runt 4 000 åskådare, en stor siffra för amerikansk fotboll. Jag var själv med där den dagen. Jag spelade i Örebro Black knights och vi var för första gången tillbaka i SM-finalen efter att ha tagit oss in i Superserien efter en viss tid i Division 1. Det var en av de maffigaste stunderna i min fotbollskarriär att vara på den största arenan som en SM final har spelats på.

Det är inte alla som får uppleva det som amerikansk fotbollsspelare, att vara på Tele2 Arena framför 4 000 åskådare och direktsänt i tv. Känslan av arena, match och tusentals åskådare var dock inte ny för mig. Efter att Örebro Black Knights hade spelat sin första återvändande säsong i Superserien flyttade vi från att spela på Karlslunds arena, en konstgräs arena med läktare för några hundra åskådare, till Behrn Arena, stadens stora centrala arena med plats för över 12 000 åskådare. Efter flytten till Behrn Arena började våra publiksiffror öka i vår jakt för SM-guld genom åren. Vi snittade 1 500 personer genom säsongerna och vissa matcher lockade vi upp mot 2 000 åskådare. Vi tog platsen som det amerikanska fotbollslaget med störst publiksnitt Sverige. I Örebro satsade vi på publik och ville ha många åskådare med mål som sa att vi ville ha 4 000 åskådare på matcher.

Tele2 Arena, SM finalerna för amerikansk fotboll 2013. Foto: Jacob Wesslén

Idag spelar jag i Jönköping Spartans. Jag har bytt från att spela i Superserien på Behrn Arena inför 1 500 åskådare till att spela Division 1 (2019 Superettan) på Rosenlunds IP inför ett hundratal. Det är den vanligaste verkligheten för amerikanska fotbollslag i Sverige. De flesta av lagen i Sverige spelar inte på stora arenor framför publikhav. Många lag spelar på planer utan läktare eller bara små läktare framför närmsta anhöriga.

I Jönköping kan vi känna oss lyckligt lottade, för vi får både träna och spela alla våra matcher på Rosenlunds IP. På vintern innan vi går ut tränar vi inomhus i Elmia Tipshallen som görs om till konstgräsplan. I Örebro så tränade vi, när våren kom, på Rosta Gärde, vår “hemmaplan”. Rosta Gärde är ett massivt gärde med flera fotbollsplaner av naturgräs, med en amerikansk fotbollsplan vid en av kanterna. Rosta Gärde har använts sen innan jag började att spela i Örebro och är inte en skönhet. Den har gropar i mitten av planen vid varje tio yards linje från endzone till endzone, den är på något mystiskt sett sned om man står vid en målstolpen och kollar mot den andra, och på regniga dagar så blir den mjukt och lerig som det brukar bli på naturgräs

Där tränade vi för att sedan samma vecka spela match på Behrn Arena. Man ifrågasatte detta ganska ofta som spelare, för de amerikansk fotbollsspelare i Sverige som spelat på Rosta Gärde vet att det inte är världens bästa plan. Det fanns ganska enkla anledningar varför vi tränade på Rosta Gärde och det var tid, plats och pengar. Rosta Gärde var vår plan, vi bestämde över tiderna, vi kunde träna där för alla våra lag, vi hade våra förråd där och vi behövde inte betala för att träna där.

Innan våren kom och innan vi kunde börja träna på Rosta Gärde tränade vi på allra sista tiden, 21.00 till 22.00, på Trängens IP konstgräsplan som är en av de äldre konstgräs-planerna i Örebro enligt min kännedom. Med så många “vanliga” fotbollslag i trakten är det inte lätt att få bra tider och platser för träningar under vinterhalvåret.

I stora drag kan det handla om toppar och dalar när det kommer till arenor, planer och publiksiffror i amerikansk fotboll. Det finns lag som spelar i högsta serien på arenor med 1 500 åskådare med motståndare i samma serie som spelar på en idrottsplats med 300 åskådare. Det finns lag i Division 1 som spelar på fina konstgräsplaner framför 100 åskådare och som har motståndare i samma serie som spelar på gärden med 50 åskådare. Men en sak som aldrig skiljer sig vare sig man spelar framför 4 000, 1 500, 300, eller 50 åskådare, är fokuset på matchen och drivet för sporten. Så länge man uppskattar det man gör på planen kvittar det vad för typ av plan man står på eller hur många personer som tittar på. Jag har lika roligt att spela idag på Rosenlunds IP framför 150 personer som jag hade när jag spelade på Behrn Arena framför 1 500.

Detta var en av mina första artiklar om hur det är att vara amerikansk fotbollsspelare i Sverige. Det kommer publiceras artiklar kontinuerligt från mig under våren, så att läsare kan få en inblick i den sport jag dedikerar min fritid för.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.