Hem Amerikansk Football “Gäller att vara starkast mentalt”

“Gäller att vara starkast mentalt”

Jönköping Spartans QB Mallory Fraiche. Foto: Marcus Vilson

Mallory Fraiche är Jönköping Spartans Dam:s quarterback som minst sagt har gjort en kometkarriär inom amerikansk football och under fjolåret gjorde hon dessutom debut i svenska landslaget.

Nu stundar en ny säsong för Mallory och Jönköping Spartans, där hon från sin position ska försöka leda sitt lag till nya framgångar. JunaSporten fick ett trevligt samtal med Mallory om hennes tankar om sporten, lagets möjligheter och hennes eget spel.

Du går nu in på din tredje säsong med Spartans. Hur känns det?

— Det känns riktigt bra. Som ett lag känns det som att vi har haft en stor utveckling i hur man spelar amerikansk fotboll och hur man ska lita på varandra på plan. Amerikansk fotboll är en komplicerad sport som tar tid att bygga upp en bra förståelse för så att man kan jobba tillsammans så det känns tryggt att vi har så många av mina lagkamrater som också är inne på deras tredje säsong eller mer.

Du har tidigare varit golfproffs med bland annat en start i US Open och sedan spelat basket i division 2 för Forum Sparks. Hur har omställningen från detta sporter varit till vara en av de frästa inom den amerikanska fotbollen?

— Omställningen fysiskt har varit ganska stor men mentalt är det desamma. Golf har gett mig framförallt den mentala styrkan för sport och prestation och det hjälper mig mycket i fotbollen. Amerikansk fotboll känns som en bra blandning mellan golf och basket, där man måste ha mycket tålamod som i golf samtidigt som man måste kunna vara superfysisk som i basket.

Du debuterade i Svenska landslaget 2018. En snabb resa med tanke på att du “bara” spelat football i två år. Hur kändes det?

— Det kändes jätteroligt. Jag gillar att spela sport på högsta möjliga nivå för mig så att jag kan utmana och utveckla mig fysiskt och mentalt. Att det blev landslaget var bara en bonus eftersom man får chansen att träna med de bästa coacherna och spelarna i Sverige. Resan kanske kändes snabb med tanke på att jag bara har spelat i två år, men jag har vuxit upp kring och kollat på amerikansk fotboll hela mitt liv så jag tror det hjälper ganska mycket.

Du sa i en intervju med Spartans den 1 oktober 2018 att du under hela din uppväxt i USA har följt amerikansk fotboll och alltid älskat det. Vad tänkte du när Fredrik (Bengtsson) kom fram till dig och frågade om du ville spela för Spartans?

— Min första tanke var att det var jätteroligt och jag har som sagt vuxit upp med det, men har aldrig spelat själv. Så det var en positiv överraskning att det fanns ett lag i Jönköping. Jag fastnade direkt efter min första try-out och har hållit på sedan dess.

Din position är som quarterback. Vad är det lättaste respektive svåraste med den positionen?

— Det lättaste skulle jag säga när man spelar är att man bara har sig själv att skylla. Det är quarterbacken som startar igång spelen och det är upp till quarterbacken om ett spel från första början lyckas eller misslyckas. Då blir det ”lätt” att hantera hur det går och hur man kan förbättra sig på nästa spel. Det svåraste är nästan allt annat. Quarterbacken måste kunna alla spel i spelboken från alla positioner (kan vara uppemot 60 spel att hålla koll på och totalt 11 positioner på ett fullt offense), man behöver kunna reagera snabbt i pressade situationer och sedan kunna hitta timing i spelet med sina receivers och runningbacks.

Vad är viktigast för dig som QB att tänka på?

— För mig personligen är det att vara starkast mentalt i laget. Många vänder sig till quarterbacken med frågor om till exempel spelboken och man vill kunna ge rätt svar för att hjälpa laget att lyckas. Jag försöker också att se alla spelare och prata med dem om vad de tycker och hur det går för dem under träningar och matcher.

Trots en knäskada under fjolåret kom du tillbaka och stod för hela 1 413 passningsyards. Om du får vara hel kommande säsong, vad är ditt mål?

— Tyvärr har jag inga personliga mål när det gäller statistik eller siffror att uppnå. Jag jobbade mycket med den sortens mål när jag spelade golf. I fotbollen är målet för mig att vara vass i tekniken och i fysisk form för att hjälpa laget spela sitt bästa varje gång vi är på plan.

Vad tror du om lagets möjligheter i år?

— Jag tror att vi kan vinna varje match vi ska spela – så SM-guld eller hur? – så länge alla i laget har samma vilja och fokus att vinna och tränar för att nå det målet.

Till sist Mallory. Vad längtar du mest av allt efter nu?

— Just nu kan jag faktiskt inte se mycket mer än fotboll och årets säsong, haha. Men jag pluggar just nu och ser också mycket fram emot att ta examen i maj och sedan börja jobba med det jag har pluggat.

Vi tackar Mallory för hennes tid och önskar fortsatt lycka till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.