Tony Gahlin, Jönköping Spartans Foto: Marcus Vilson

Tony Gahlin är en man som har många strängar på sin lyra i Jönköping Spartans. Han är dessutom en av de coacher som med sin taktik möjliggjorde att Spartans vann serien.

Nu väntar en ny säsong och Tony och hans Spartans ser med stor tillförsikt fram emot den. JunaSporten fick ett samtal med den ytterst noggranna och ödmjuke tränaren om hans tankar inför säsongen, hans roll i ledarstaben och hur han ser på truppen.

Du har många roller i Spartans, Head Coach, Offensive Coach och Offensive Line Coach. vad innebär detta?

— I amerikansk fotboll har vi olika positionsgrupper och det innebär att jag har huvudansvar för den offensiva linjens utveckling och deras träningsupplägg under försäsongen. Som offensiv koordinator är jag ansvarig för vårt offensiva spel och jag tillbringar många timmar under vintern med att rita upp de spel vi skall använda under säsongen samt att se till att alla tar del av det i tid, för att de skall kunna börja lära sig och memorera sina enskilda uppgifter på varje spel. Som huvudtränare är jag traditionellt den som har sista ordet men också det yttersta ansvaret. I spartans är vi en liten och tajt coach-grupp som hjälps åt med det som behöver göras utifrån vem som har mest tid och kunskap, så vi har inte en så strikt hierarkisk uppdelning som titeln säger.

Hur länge har du varit coach?

— Innan jag började coacha Spartans hade jag ett långt uppehåll från fotbollen på grund av en skada jag fick som spelare. Innan dess hade jag varit tränare och spelande tränare på olika nivåer i tre år.

Har du själv varit spelare?

— Ja, jag har spelat i 4 klubbar. Carlstad Crusaders, Göteborg Marvels, Borås Rhinos och Ulricehamn Chargers. Tyvärr har några av sejourerna blivit mycket korta på grund av skador vilket ledde till att jag till slut var tvungen att lägga hjälmen på hyllan.

Du har tidigare varit i Ulricehamn Charges och Carlstad Crusaders. Vilka var dina roller där?

— I Carlstad Crusaders var jag spelare i deras utvecklingslag och i Ulricehamn Chargers var jag spelande tränare för den offensiva linjen.

Spartans hade en succéartad fjolårssäsong. Vad var det som gjorde att ni var så framgångsrika?

— Vi hade, och har, en väldigt stabil bas av spelare med god erfarenhet. Jag tror också att vi hade en coachstab som lyckades ta fram det bästa ur de spelare vi hade nöjet att träna. Vi var en stabil och trygg enhet från styrelse ner till spelare och det gjorde att vi kunde fokusera på fotboll och inte behövde syssla med allt som är runtomkring. Vi har också en genuin kärlek till sporten och till vår förening och med den stoltheten kommer viljan att prestera.

Ni har fått in några nyförvärv inför kommande säsong. Vad har du för förväntningar på dem?

— Det är alltid spännande med nyförvärv, men vi tror att vi hittat bra människor som kan lyfta oss både på och av planen. Vi försöker att hitta människor som inte bara vill komma hit och spela ett år utan spelare som vi tror kan vara med och sätta en kultur i klubben och hjälpa oss uppåt och framåt under flera år. Det är viktigt att vi inte glömmer bort att vi också får till oss spelare som inte annonseras ut men som också kommer att spela en viktig roll. Både nybörjare och återvändare från tidigare år kommer till oss, och det är viktigt att vi inte glömmer bort dem och våra spelare som kämpar varje träning utan att deras närvaro annonseras. Nyförvärv stärker och lyfter, men utan vår grund hade vi inte kunnat locka de nya heller. Laget är det viktigaste för oss.

Om du jämför laget med i fjol. Vilka skillnader resp. likheter ser du?

— Jag ser att vi har kvar en god majoritet av laget från förra året och det känns tryggt. Som offensiv koordinator känner jag mina spelare bättre och kan utveckla, lägga till och ändra på spelboken utifrån vad jag vet att mina spelare kan och hur vi kan utvecklas. Jag ser också att lagkänslan är lika stabil och trygg som förra året. Vi har fått in fler coacher som gör att spelarna får mer kvalitativ träning. Skillnaden jag ser är att vi kommer att ta ett steg uppåt, både spelmässigt och organisatoriskt.

Vad tror du om lagets möjligheter i år?

— Jag ser att vi har goda möjligheter att komma långt i år. Målet är att vinna superettan/division 1 som kommer att ha ett gemensamt slutspel och det är vi överens om i laget och coachstaben.

Vad har du som coach mest fokuserat på under försäsongen?

— Som coach för den offensiva linjen har jag fokuserat på grunderna. Fotarbete, blockar och rörlighet. Som offensiv koordinator har jag fokuserat på att hitta ett spelsystem som kan ge oss bästa möjliga förutsättningar att använda våra spelare, på det sätt som passar deras kunskaper och färdigheter på bästa sätt.

Till sist Tony. Vad ser du mest fram emot nu?

— Just nu ser jag fram mot vårt träningsläger. Där börjar vi att prata och sätta ihop alla individuella grupper till en stor enhet. Det är alltid lika spännande, roligt och frustrerande innan allt är på plats.

Vi tackar Tony Gahlin för hans tid och svar och önskar stort lycka till kommande säsong.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.