Hem Amerikansk Football “Jag tackar föreningen och laget” – Jacob Wesslén om nyfunna lågan

“Jag tackar föreningen och laget” – Jacob Wesslén om nyfunna lågan

Jacob Wesslén, Defensive Back Jönköping Spartan. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

Jacob Wesslén är kanske fjolårets succélag i Amerikansk Football, Jönköping Spartans, en av de mest rutinerade spelarna med stor erfarenhet från spel i Superserien. När han nu går in på sin andra säsong med Spartans gör han det med stor glädje och förväntan. Han vet vad som kommer att krävas av både honom och laget. JunaSporten fick en pratstund med den rutinerade och ödmjuke Defensive Backen.

Jönköping Spartans kommer från en stark säsong. Hur känner du själv att ni presterade under fjolåret?

— Vi hade ganska stora förväntningar på oss själva och vi visste att vi skulle behöva prestera på en högre nivå än laget kanske upplevt innan då vi hade en tuff serie framför oss i södra division 1. Jag skulle säga att vi höll oss på den prestationsnivån vi förväntade av oss själva, men självklart med ett öga på vad vi behöver förbättra.

Vad tar ni med er från fjolåret inför kommande säsong?

— Att vi behöver skruva upp vår nivå ännu mer. Vi tog oss till kvartfinalen där vi förlorade mot STU Northside Bulls, som vi även kommer möta i superettan i år. Vi bevisade oss i division 1 förra året, men nu måste vi bevisa oss mot inte bara det lag som vann mot oss i slutspelet utan också mot de två lag som spelade finalen 2018, Tyresö Royal Crowns och Karlskoga Wolves. Vi behöver vara bättre än förra året helt enkelt.

Din position är defensive back. Vad är det svåraste med den positionen?

— Att hålla koll på mig själv och allt runt mig. Med det menar jag att jag behöver veta vad jag ska göra i alla typer av situationer. Gör jag ett litet fel bara kan det resultera i poäng åt motståndarna, då jag är en av de sista spelarna att passera i försvaret. Samtidigt behöver jag se till att mina spelarförmågor och tekniker är på topp, så att till exempel en receiver inte springer ifrån mig när det kommer en passning.

Hur känner du själv att du presterade under fjolårssäsongen?

— Jag känner att jag hade en väldigt framgångsrik säsong personligen, men jag ser ändå förbättringsmöjligheter inom styrka, snabbhet samt positionstekniker när jag spelar. Man är ju sin egna största kritiker och letar alltid efter saker man kan göra bättre.

Du går nu in på din andra säsong med Spartans. hur tycker du att “debutsäsongen” med nya klubben var?

— Den var extremt rolig. Jag kände en fotbollsglädje som jag inte haft på länge. Att få uppleva fotbollen i ett annat lag, en annan miljö och en annan nivå har lockat fram något inom mig som jag saknat. Det tackar jag föreningen och laget för. Det är på grund av deras varma välkomnande som den flamman inom mig blossat upp igen.

Du är ju en väldigt meriterad spelare med bland annat fyra SM-finaler och två Champions League-matcher för din forna klubb Örebro Black Knights. Vad har du tagit med dig därifrån till Spartans?

— Det jag främst har tagit med mig är kunskap och tekniker som jag lärt mig på en högre nivå från de coacher jag haft och system jag spelat i. Främst för dem som spelar samma position som mig, men även för vårt defence. Oftast handlar det om små saker som hjälper mina lagkamrater utveckla sin förståelse för hur och varför vi spelar som vi gör.

Hur har ni lagt upp försäsongsträningen?

— Främsta fokus har legat på grunderna. Coacher och kaptener har gemensamt kommit fram till att vi först och främst ska bli bra på våra positioner och teknikerna som innefattar allt vi gör i varje position. Sen när grunderna och teknikerna sitter, lägger vi fokus på spelsystemen och spelboken samtidigt som vi finslipar på teknikerna på sidan av.

Vad tror du om lagets möjligheter i år?

— Jag tror att vi har goda möjligheter för att mäta oss med de resterande lagen i superettan. Vi har lärt oss av förra året, vi har utvecklats och vi är väldigt taggade på att spela fotboll. Det är högre krav i år, tuffare motstånd och ännu större möjlighet att bevisa vilka vi är.

Om du jämför årets trupp jämfört med fjolårets. Vad är största skillnaden?

— Det är svårt att avgöra vad största skillnaden är. Det är såklart lite av ett skifte i personal från förra året. Vissa som försvunnit, vissa som kommit tillbaka efter längre uppehåll och sen vissa som kommer stiga på fotbollsplanen för första gången i sitt liv. Men vi är fortfarande samma lag när det kommer till vilka vi är i grunden och vad vi vill åstadkomma. Skillnaden från fjolåret är att vi har mycket mer kunskap från föregående säsong att använda i vår utveckling till att bli ett bättre fotbollslag.

Till sist Jacob. Vad längtar du mest efter nu?

— Första matchen. Att få veta vart man står i förhållande till ett annat lag. Det är så avgörande för mentaliteten inför resten av säsongen. Förra året fick vi en solskensstart när vi vann mot Kristianstad Predators i öppningsmatchen och vi visste från och med den dagen att vi skulle ha en toppensäsong och det hade vi enligt oss. Vi strävar att uppnå samma sak, om inte mer, den här säsongen.

JunaSporten tackar Jacob Wesslén för hans tid och hans svar och önskar lycka till kommande säsong.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.