HV71:s Mikko Lehtonen. Foto: Marcus Vilson | Swe Press Photo

HV71 hade på tisdagskvällen möjlighet att ta sin sjätte raka vinst när Skellefteå AIK gästade Kinnarps Arena. Det blev som väntat en tät match där Skellefteå till sist drog det längsta strået.

Ett skott – Ett mål

HV71 inledde matchen allra piggast och efter att Skellefteå haft ett försök till anfall i det första bytet tog hemmalaget över taktpinnen i den första perioden. Mattias Tedenby var nära att ge sitt lag ledningen, men Mantas Armalis var med på noterna. HV71 fortsatte att åka skridskor och kanske var det just det vägvinnande konceptet mot ett starkt Skellefteå. I och med intensiteten i sitt agerande skapade HV71 de allra farligaste möjligheterna den första akten och man hade bland annat ett riktigt tungt tryck mot Mantas Armalis i möjligheten med en man mer.

Trots HV71:s aggressiva spel var det ändå Skellefteå som skulle ta ledningen, om än inte helt logiskt, genom Emil Djuse i numerärt överläge. Noterbart var att detta också var gästernas första skott på mål efter 16 minuters spel. Andreas Wingerli fick sedan möjlighet att öka på ledningen när han kom fri med Jonas Gunnarsson, men keepern  var följsam. HV71 tryckte tillbaka Skellefteå återigen, men pucken vilken inte in.

— Jag tycker att vi gör en bra period därute. Vi har bra trafik på mål och skapar bra lägen, men det är den sista delen vi måste ta reda på. – Simon Önerud, HV71

Som ett slagfält

HV71 fortsatte sitt intensiva spel även inledningsvis i den andra perioden och Markus Lauridsen fick på ett kanonskott som Armalis styrde undan. Hemmalagets tunga tryck skapade en hel del problem för gästerna och man tvingades att fokusera på det defensiva spelet. Skellefteå spelade efter ca sju minuter upp sig och man började att få fart på skridskorna. Spelet jämnade ut sig och böljade fram och tillbaka utan några direkta chanser. Dock tilltog det fysiska spelet betydligt och stunder såg det mer ut som ett slagfält än ishockey.

Simon Önerud fortsatte att skapa möjligheter för HV71 och och efter ca 13 minuters spel var han nära att kvittera när han drog iväg ett tungt handledsskott, som Armalis hade ett visst besvär med. Till slut skulle kvitteringen komma genom Markus Ljungh efter att han forcerat in returen från Armalis på Mattias Tedenbys friläge. Skellefteå skapade ett visst tryck mot HV71 i slutet av akten, men inga mer gjordes.

— Vi måste komma snabbare ur egen zon med fart och kontroll – Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK

Tidigt matchstraff

Ett mindre gurgel uppstod inledningsvis i den tredje perioden efter att Markus Ljungh brakat in i sargen efter en tackling av Fredrik Lindgren. Samme Lindgren fick matchstraff för detta tilltag och en ypperlig möjlighet för hemmalaget att ta ledningen med ett fem-minuters powerplay. Markus Ljungh var dock snabbt tillbaka i spel. HV71 lyckades inte att skapa någon direkt farlighet eftersom pucktempot var alldeles för lågt och det var därför inga problem för Skellefteå att försvara sig. Med två minuter kvar av överläget drog Mattias Tedenby på sig en utvisning och detta tog Joakim Lindström vara på. Bud Holloway vann en duell med Lauridsen och fann Lindström framför mål, som inte gjorde något misstag och gästerna var återigen i ledningen.

HV71 skapade långa anfall i gästernas zon, men fick inte riktigt till det. Skellefteå fick ett straffslag  med 07:53 kvar av perioden och Albin Eriksson gjorde inget misstag. Med 04:46 kvar av perioden drog Skellefteå AIK på sig ytterlige ett matchstraff när Andreas Wingerli kom fel in i en tackling på Mattias Tedenby. Därmed fick HV71 möjlighet att spela med en man mer resterande tid av akten. Tedenby var dock tillbaka direkt i spel. Men även denna gång ville det sig inte för hemmalaget och man drog även på sig en utvisning då Simon Önerud visades ut för en tripping. Med ca 02.30 kvar tog HV71 ut Gunnarsson ur målet och satsade på en man mer. men det ville sig inte och HV71 förlorade återigen med 3-1 mot Skellefteå.

MATCHFAKTA
HV71-Skellefteå AIK 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)
Skott: 31-18 (10-4, 6-7, 15-7)
Utv: 6-54 (2-2, 0-0, 4-52)
Publik: 6 657
Arena: Kinnarps Arena, Jönköping
Domare: Sören Persson, Patric Bjälkander

Mål Period 1:
0-1 | 16:00 Emil Djuse (ass: J. Lindström, J. Eriksson)PP1

Mål Period 2:
1-1 | 36:16 Markus Ljungh (ass: M. Tedenby, A. Thuresson)

Mål Period 3:
1-2 | 47:18 Joakim Lindström (ass: B. Holloway)
1-3 | 52:07 Albin Eriksson (PS)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.