Foto: internationalhockeywiki.com

Champions Hockey League eller CHL som den originellt sett kallas i folkmun är en underskattad turnering som egentligen skulle kunna bli hur bra som helst. Något tisdagskvällens finalmatch bevisade där Frölunda HC tog tredje titeln.

CHL har fortfarande inte funnit sin väg in i de svenska hockey-fansens hjärtan. Trots att det är en påkostad turnering, fantastiska spelare och lag, spänning, fartfyllda matcher och ett alltid lika trevligt arrangemang. Det finns givetvis mycket mer att säga kring denna turnering som trots motstånd har lyckats att hänga kvar.

Många röster har hörts att turneringen i sig kan lika gärna skrotas. Varför ska man “riskera” spelare genom att spela mot betydligt “sämre” lag och dessutom kanske riskera att bli skadade? Varför satsar man inte mer på den inhemska ligan och låter bli att ställa upp i CHL? CHL är tråkig osv. Mångt mycket mer har uttryckts, men det går jag inte in på här.

Vad jag däremot gärna vill påstå, är raka motsatsen. CHL är roligt, CHL är intressant, CHL ger oss möjligheten att se lag och spelare som vi kanske aldrig kommer att få möjlighet att se annars. CHL ger oss dessutom möjligheten att få ta del av andra hockeynationers spelsätt och fans. CHL öppnar upp våra hockeysinnen än mer. Men framför allt, CHL bjuder på fest var gång.

De svenska lagen har sedan turneringen startade 2014/15 varit totalt överlägsna i antalet CHL-vinster, med undantaget för JYP Jyväskylä som vann 2017/18. Den första turneringen vanns av Luleå HF 2014/15, Sen vann Frölunda HC två år i rad (2015/16 och 2016/17).

Visserligen har vi fått ta del av en hel del tråkigheter under turneringens gång, där bland annat forne Brynäs IF spelaren, Daniel Paille, blev så illa skadad att han var tvungen att lägga skridskorna på hyllan. Rhett Rakhshani fick en huvudsmäll i 2019 års finalmatch mellan Frölunda HC och Red Bull München, då Münchens Yannic Seidenberg körde över amerikanen. Dessa händelser är några som vi absolut inte vill se på en hockeyis. Dock går det inte att undkomma skador, vilket i sig är väldigt tråkigt. 

2019 års CHL-final visade att Champions Hockey League kan visa upp en fartfylld, intensiv och fysisk ishockey. Ett fullsatt Scandinavium i Göteborg fick se Frölunda ta sin tredje CHL-titel och man bjöds på en sprudlande hockeyfest. Med andra ord: Champions Hockey League KAN bjuda på en fantastisk ishockey!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.